SOL 2008 - etterord

Etter loppet er det tid for refleksjoner og takknemlighet.
Nå noen dager etter innkomst, er det mange vi føler takknemmelighet ovenfor, men spesielt til de som på en sporty måte steppet inn på etapper som vi fikk forfall på underveis.

Oppsummeringa i bakkant, viser at 74 løpere var delaktig i å bringe 3 stafettsnorer 333 km fra Østersund til Trondheim, i til dels ekstreme forhold. Første dagen ble avsluttet i 25-26 grader, andre dagen 27-28 grader, tredje dagen 30-31 (!) grader, mens temperaturen siste dagen var mer menneskelig. I tillegg til varmen, gikk over 3 mil av strekninga mellom Åre og Sandvika, pga vegarbeid, etter en støvete grusveg med til dels grov pukk. Tross dette, ser det ut til at alle kom seg helskinnet i gjennom sine etapper. Mange i troppen har etter hvert flere års erfaring fra SOL og løping i varme, og det tyder på at denne erfaringa deler de med de som deltar som ”ferskinger”.

Når dette er sagt, så gleder vi oss sjølsagt også over en framifrå sportslig innsats. Førstelaget kom inn på en fin 2. plass, bare 11 minutter bak Namdal Løpeklubb, noe som tilsvarer 2 SEKUNDER PR KM!!! I fjor var avstanden til Namdal over 46 minutter. De to siste årene har vi passert Skogn på siste etappe, i år moste vi de med 20 minutter, derav 12 minutter siste dagen. Ønsker å trekke fram to forhold i den sammenhengen: Henrik Grøseth ble etter hvert en stor bidragsyter. Til tross for at han ikke er i sin beste form, tilbakela han 52,3 km. Det andre forholdet, er at vi hadde en større bredde enn konkurrentene. Det viser de to lengste dagsetappene, første dagen på 110 km mellom Østersund-Åre, var vi bare 1,10 bak Namdal etter 6 timer og 20 minutters løping. Vi ledet i store deler av denne dagsetappen. Det var derfor litt ergelig å bli passert bare 3 km fra dagsetappemålet, når man har ledet siden andre etappe. Da var det desto gledeligere at vi slo Namdal med 3 minutter den siste dagen, på den 94 km lange strekningen mellom Levanger og Trondheim. Det gav oss en premie på kr 5.000,- for dagsetappeseieren, i tillegg til at 2. plassen totalt gav kr 7.500,- i premie. Snitt-tid på 1. laget: 3,25 pr km.

Ellers vil vi gi honnør til andrelaget som kom inn til en fin 11. plass i mosjonsklassen med ei km-tid på 3,57. Pga flere forfall, ble det mange km på en del også på dette laget. Lag 3 ble nr 82 av 139 lag i mosjonsklassen og brukte litt over 26 timer på strekningen.

I tilegg til det sportslige, er det sosiale et viktig element i St.Olavsloppet. Man kommer tett inn på hverandre når man er sammen fra tirsdag kveld til lørdag kveld. I Åre var vi 57 som overnattet. Etter løpet samles vi til middag for oss sjøl, før vi går på premieutdelinga og deltar i den formelle avslutningen sammen med de andre lagene. I år var vi 38 som var samlet på Egon til middag, der vi delte ut deltagermedaljene. De fleste av disse deltok også under arrangementet på Royal Garden etterpå, der vi var den klart største troppen.

Innledningsvis, var vi inne på å erstatte etapper der vi fikk forfall. Når man har med så mange personer å gjøre, hører det med at forfall vil komme. Før vi kom så langt at vi hadde begynt å sette opp lagene, hadde vi fått 13 forfall. Etter at lagoppstillingene ble lagt på nett først gang, halvannen uke før loppet, fikk vi 9 forfall, derav 3 etter at vi hadde kommet i gang. Dette betyr at av de 96 vi har hatt på ”blokka”, stod vi igjen med 74 løpere som fullførte en eller flere etapper. Etter at lagoppstillingene var presentert første gangen, er etappene stort sett fylt opp av løpere som var i troppen fra før, noe som betyr at flere har løpt flere km enn det de først hadde planlagt. Uten en slik positiv innstilling, ville vi ikke ha klart å gjennomføre SOL med tre lag. Igjen, tusen takk.

I tillegg til den ordinære stafetten, var det også flere barn som deltok i Mini-Olav.

Men det er også mange andre å takke: Bl.a. de som er barnevakter, sjåfører som kjører mange mil for at utøvere som ennå ikke har ”lappen” (eller har mistet ”lappen”……) skal få delta, supportere som bidrar med moralsk støtte ved sitt nærvær eller bidrar med vann og drikke til løperne. I tillegg må vi også takke de som bidrar til at løperne kommer seg ut på etappene og blir plukket opp igjen etter endt etappe. Det er litt av en kabal når antall biler og deltagere ikke stemmer helt overens.

Til slutt vil vi rette en stor TAKK TIL RINDAL KOMMUNE. Vi mottok ei støtte fra kommunen på kr 4.000,- noe som kommer godt med. For dette beløpet har vi prøvd å profilere kommunen på best mulig. Derfor hadde vi bl.a. med en transparent med følgende tekst: RINDAL-PORTEN TIL TROLLHEIMEN. Vi har deltatt i SOL hvert eneste år (dvs 21 år), vi er de eneste som har hatt lag i eliteklassen hvert år og vi er et av få lag som gjennom flere år har deltatt med minst tre lag. Dette har medført at de fleste vekslingsspeakere kjenner oss, og alle våre tre lag får som regel stor oppmerksomhet ved hver veksling. I tillegg blir vi ofte omtalt i media og aviser etc som arrangørene distribuerer for å lage PR om sitt eget arrangement. Den blesten vi får underveis, er nok den beste ”reklamen” vi kan bidra med.

Vår deltagelse har også en stor positiv tilleggseffekt. Flere av deltagerne har SOL som sin eneste konkurranseaktivitet. For disse er SOL et viktig mål å trene i mot.

VI TREFFES NESTE ÅR!!!!