Seriestart i G19 2. divisjon avdeling 2 for det nyetablerte samarbeidslaget Rindal/Surnadal var borte mot Vestbyen onsdag 2. april klokken 21.00. 16 spillere, to lagledere, to trenere og til og med noen ivrige bortesupportere hadde tatt turen fra Nordmøre til Hammersborg kunstgress for den historiske begivenheten.

Startellveren borte mot Vestbyen
På bildet vises startelleveren: bak f.v: Lars Mogstad, Jonas Nergård Tørset, Vegar Brøske, Sander Smevoll, Simen Brøske, Snorre Larsen. Foran f.v: Audun Aasgård, Håkon Sæther, Sondre Bolme, Sven Ranes, Anders Grytbakk.

Vestbyen-press fra start
Rindal/Surnadal stilte fra start et sterkt mannskap med spillere med A-lagserfaring både fra Rindal og Surnadal. På tross av mye rutine fra start var åpningsminuttene preget av nervøsitet fra bortelaget og høyt press fra hjemmelaget. Vestbyen lykkes i å stresse forsvars- og midtbanespillerne til R/S i så stor grad at det aldri ble etablert noe skikkelig spill noen vei. Vestbyen kom imidlertid til kampens første store målsjanse med et skudd i stolpen etter å ha vunnet ballen høyt i det 13. spilleminutt. De påfølgende minuttene var det hektisk å være nordmøring utpå der, men de store sjansene uteble heldigvis for hjemmelaget.

Men om det var et avtalt taktisk grep, eller det var kreftene det skortet på hos hjemmelaget: det høye presset avtok, og R/S-spillerne begynte å vise hva de var gode for. Anført av Audun Aasgård og Håkon Sæther på backplass fikk R/S tatt ut de dyktige offensive kanspillerne hos Vestbyen. Etter dette ble det aldri virkelig farlig foran Anders Grytbakk i R/S-målet fra åpent spill.

1-0 til Rindal/Surnadal
Kampens vendepunkt kom i det 23. spilleminutt da R/S var upresise i en gjennombruddspasning. Trener Vraalsen snudde seg bort i fortvilelse, og fikk derfor ikke med seg at en våken Lars Mogstad aldri gav opp, vant ballen tilbake, og dundret ballen i nota fra om lag 16 meter. Jubel og forvirring på R/S-benken. Resten av omgangen var preget av et R/S-lag med trua på at de kunne vinne ballen i enhver situasjon. Selv om det fremdeles er småting å utsette på den offensive samhandlingen vant R/S ballen stadig høyere på banen etter aggressivt og godt kollektivt press. Dette førte til skåringsmuligheter for flere av spillerne, men ingen uttelling. På slutten av omgangen får Vestbyen igjen satt opp et visst press, men R/S beholder en noenlunde fortjent 1-0-ledelse til pause.

En kuriositet fra første omgang, som vi ikke ser så ofte på juniornivå var på en corner fra hjemmelaget som går i første stolpe og tilbake til personen som tok corneren, blåste dommeren av for ”dobbeltspark”. I og med at ingen andre spillere hadde vært nær ballen, kunne ikke spilleren som tok corneren touche ballen igjen. Korrekt frispart til bortelaget, kred til dommeren, og lærdom for oss på sidelinja.

I pausen ble målskårer Mogstad og defensiv midtbanespiller Snorre Larsen tatt av banen. Larsen spilte særlig god andre halvdel av første omgang, men spares til Surnadal A sin viktige cupkvalifiseringskamp hjemme om AK lørdag. Inn kom på topp Jostein Landsem og Jonas Rognskog ble satt inn på kant, mens 14-årige Sondre Bolme fikk jobben i midten sammen Sander Smevoll. Sven Ranes spilte sentralt offensivt i midten, og la ned et stort antall meter, både i en aggressiv førsteforsvarerjobb, og som ballspiller og tekniker i det offensive.

Andre omgang
Andre omgang fortsetter mye på samme måten som første sluttet. Aggresivt og godt press fra bortelaget, og et hjemmelag som ikke får satt noe spill. Selv om Vestbyen i starten av andre omgang skaper et par farligheter på dødball, særlig hjørnespark, var det R/S som ville mest. Tapet av to rutinerte spillere ble effektiv dekket opp av et godt kollektiv. Ros må også gis til våre solide midtstoppere Jonas Nergård Tørset og Vegar Brøske som, i alle fall fra 20 minutter og ut, hadde full kontroll på Vestbyens offensive mannskap. Omgangen skrider fram med R/S som det farligste laget, men på stillingen 1-0 føles aldri noe trygt.

Imens står dommeren for kampens andre C-moment da han etter et R/S frispark innenfor egen 16-meter blåser av når frisparket går kort til en annen R/S-spiller inne i boksen. De som ikke har like god kontroll på det som står med små skrift i regelboka visste kanskje ikke at frispark inne i boksen må gå ut av 16-meteren, på samme måte som utspark. Utover andre omgang gjør R/S flere bytter. Vegard Almås og Lars Bæverfjord kommer inn for Aasgård og Sæther på backplassene, og opprettholder gode og aggressive presset på Vestbyens kantspillere. Jarl Oskar Mykkelgård kommer inn for Simen Brøske på kant.

Straffe til Rindal/Surnadal
Og det er nettopp Mykkelgård og spiss Landsem som kombinerer seg gjennom Vestbyen-forsvaret etter 77 minutter. Landsem blir lagt i bakken av en Vestbyenforsvarer alvorlig på etterskudd, og straffesparket er et faktum. Strengt tatt ville vel også et rødt kort være innenfor reglementet, men kampens pragmatiske dommer velger å la begge lag få fullføre med 11 spillere. Greit nok, syns vi, og håper flere dommere kan utvise samme grad av skjønn i lignende situasjoner ut over sesongen. Kaptein Sander Smevoll tar ansvar og skårer sikkert fra straffemerket.

3-0 og 4-0
Etter dette var det mest et spørsmål hvor stor seieren skulle bli. Gutta viste stort engasjement, og var ikke interessert i å slå seg til ro med en trygg 2-0-ledelse. I det 85. minutt får R/S hjørnespark, og midstropper Vegar Brøske kriger inn 3-0. Bortelaget gir seg ikke med dette, og iveren etter å få en best mulig start på sesongen vises virkelig. Dette symboliseres av kampens siste mål, signert defensiv midtbanespiller Sondre Bolme. Uten noe særlig tanke for trener Vraalsen og Heggem sine formaninger om ”balanse på midten” og ”ikke tømme midtbanen” stormet han fram i angrep, kom seg gjennom forsvaret til Vestbyen og fra 10 meter smalt nr fire inn i nettaket bak målvakten.

Neste hjemmekamp:
Dette må sies å være en drømmestart på en sesong hvor vi ikke hadde peiling hvor vi stod i forhold til noen av motstanderne. Det kan bli gøy på Amfi Park Syltøran og Rinnvollen utover! Neste hjemmekamp er onsdag 9. april (Sondre Bolmes 15-årsdag!) mot Sjetne på Amfi Park Syltøran. Vi sees!