”Sebs langside” gjenoppstår

Frode Grønning har hatt sin egen ”spalte” på vår hjemmeside. Men han har ikke skrevet siden 2008. Nå synes Frode at denne sesongen har vært såpass dårlig at han starter med en ny selvpisking!! Derfor kan du lese hans første innlegg i den nye bolken under les mer.

Anbefaler alle som er interessert i trening, igjenoppfrisker hans gamle innlegg. De er absolutt lesverdige. De finner du under pekeren Skribenten har ordet i venstre marg på denne side.

 

Prosjekt 72” – fra der man er til der man vil!

Jeg håper noen husker tilbake til høsten 2007 og starten på ”Sebs langside”. Innleggene i den spalten ligger fortsatt ute på nettsidene til Rindals-Troll, og selvpiskingen dette skribleriet medførte, ga min hittil beste løpssesong i 2008. Hva er da mer naturlig, etter en halvdårlig sesong for min del, enn å gjenopplive denne spalten? Igjen vil jeg altså stikke hodet fram for hogg, og jeg håper intenst at mine skriblerier kan medføre at andre også inspireres til å gjøre treningsjobben som skal til for seier i Loppet! Og for min egen del opplevde jeg at sist jeg holdt i liv i denne spalten så ble den en fin påminnelse om stadig å bruke sunn fornuft i treningen. Så blir det en liten utfordring å holde spalten kort nok hver gang til at jeg evner å publisere ganske ofte!

 
I forbindelse med nåværende tankearbeid mot neste sesong, så har det vært naturlig å plukke fram treningsdagboka fra sist gang ”Sebs langside” var oppegående. Hvorfor ikke plukke fram gammel treningsmedisin som har fungert utmerket? Forhåpentligvis er leserne da spent på hva som fungerte den gang;
- en begrenset treningsmengde, dvs. sjelden mer enn 70 km pr uke
- disiplinerte intervalløkter som ble gjennomført med OVERSKUDD
- rolig tempo på rolige økter
- ukentlig langtur på opp mot 2 timer
Så enkelt og greit! Husk at dette ikke nødvendigvis gjelder deg!
Er dette hele forskjellen? Nei! Et ekstra punkt tilkommer. Kroppsvekten var lavere den gang. Jeg er nå 79 kg, den gang var jeg 72 kg. Kiloene har kommet snikende spesielt siste halvår grunnet dårlig kosthold.
Da kommer vi endelig til overskriften – ”Prosjekt 72”. Jeg skal nå slankes, og målet er å nå 72 kg før julaften. Som skribent vil det kanskje virke tvilsomt å fokusere mye på vekt – dette er ikke en oppfordring til andre om å gjøre det samme! For å berolige leserne er det da viktig å legge til at vektnedgangen skal skje på en kontrollert måte. Og all den tid jeg planlegger å ikke trene mer enn 5-6 økter hver uke, så må jeg ta grep med kostholdet. Det handler da om å ligge på ca 500 kcal i underskudd hver dag, noe som tilsvarer opp mot 0,5 kg vektnedgang pr uke. Det differensieres da litt mellom dagene, slik at jeg spiser mer kalorier på de mest aktive dagene.
Er tallet 72 anvendelig til mer enn å beskrive kroppsvekt? Ja, absolutt! Vi kan for eksempel tenke rundetider på bane. I år har jeg klart å holde dette tempoet i maks 1500 meter på en grei dag. I 2008 klarte jeg det på 2000 meter på en veldig dårlig dag. ”Prosjekt 72” vil da altså ta utgangspunkt i at kroppsvekt på 72 kg vil gi grunnlag for å holde rundetider på 72 sekunder over lengre tid. For å holde meg realistisk så blir målet for 2013 å matche tidene fra 2008. For å være litt mer offensiv så må målet bli å sette personlig rekord på en del distanser. Under følger en liten oversikt over personlige rekorder jeg ønsker å komme til livs i 2013.
- 800 meter; 2.08 fra 2011
- 1500 meter; 4.20 fra 2008
- 3000 meter; 9.19 fra 1999 (hadde 9.20 i 2008)
- 5000 meter; 16.14 fra 1999 (hadde 16.17 i 2008)
- 10 000 meter; 34.30 fra 2008
Alle disse fra baneløp. Og et mål for 2013 blir å delta i flere baneløp. Dette er det målbare, og det gjeveste for meg. Jeg respekterer fullt ut at noen ikke er glad i baneløp, men vil oppfordre flere av klubbens løpere til å delta likevel. Det føles rimelig lett å løpe fort på landevei hvis baneformen er OK!
Jeg har mye mer på hjertet, men dette kan være nok i første innlegg nå, så har jeg mer å tilføye litt oftere utover høst, vinter og vår.
Neste innlegg i spalten vil nok inneholde grublerier rundt hvilke distanser jeg skal legge mest trykk på neste sesong, og treningsmessige konsekvenser rundt dette.
Mvh Seb