Disse problemene forbindes helst med mosjonsløp, men idretter som fotball og orientering bør også ha temaet på sin dagsorden. Spesielt når man vet at f. eks. en fotballspiller ”mister” mellom 1-3 liter væske pr. spilt time i sterk varme. Da må man ta sine forhåndsregler, skal prestasjonsnivået opprettholdes.
Heteslag
Den første og alvorlige delen av temaet, heteslag, vil bli viet mest oppmerksomhet her. Rent medisinsk kan heteslag føre til skade på nyrer, hjerne og lever, og oppstår når vi ikke klarer å kvitte oss med den energien som ikke brukes til muskelarbeid, fort nok. Dette betyr at vi får overskuddsvarme, og kroppstemperaturen vil stige.
"Transport" av overskuddsvarme
Fordampning av svette er den viktigste måten å kvitte seg med overskuddsvarme. Det skjer helst gjennom hodet, armhulene og lysken. I varmt vær bør man derfor ha korte shorts og singlet. Såkalte tights burde ha vært bannlyst i konkurranser når temperaturen overstiger 12-15 grader.
"Varmereguleringssystemet"
Svein Nilsson ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt skriver følgende om varmereguleringssystemet vårt: ”Styringen av kroppstemperaturen skjer i hjernen. Hvor effektivt dette er, avhenger av en rekke faktorer:
Faregrense
Er temperaturen under 18 grader, betraktes risikoen for heteslag som liten, og mellom 18 og 23 grader som moderat. Ved temperaturer mellom 23 og 27 grader bør arrangører foreta visse forhåndsprosedyrer, som for eksempel å informere deltagerne på forhånd om hvilke problemer som kan oppstå i varme. Er temperaturen over 27 grader, bør man overveie å avlyse konkurransen. Dette er råd gitt av den amerikanske idrettsmedisinske forening til arrangører av mosjonsløp.
Hyppighet
Mange er sikkert interessert i hvor stor den statistiske sannsynligheten er for at heteslag skal oppstå?
Svein Nilsson har vært medisinsk ansvarlig for Oslo Maraton siden 1984, og har for årene 1984-89 ført nøyaktig statistikk over behandlede skader.
Det har deltatt 50 000 løpere i disse årene , og kun 8 – åtte - tilfeller har havnet i kategorien heteslag/utmattelse, og disse har enten løpt 21 eller 42 km!
Ut fra disse tallene vil jeg trekke følgende slutninger: Kombinasjonen høy temperatur/høy luftfuktighet var ekstremt ugunstig under Lina Roindt 1991, der flere av deltagerne fikk problemer. Videre er jeg av den oppfatning at en viktig årsak til det lave ”heteslag-tallet” i Oslo Maraton, er at arrangørene er svært flinke til å informere deltagerne på forhånd om løping i sterk varme.
Behandling
For oss amatører er det bare en måte å behandle heteslag på: Trekk vedkommende inn i skygge, og avkjøl kroppen så raskt som mulig med kaldt vann. Nærmer kroppstemperaturen seg 42 grader, må lege kontaktes snarest.
Flere reagerte på den behandling som våre ”ofre” fikk etter Lina Roindt. Den var altså ”etter boka”. Vedkommende som ble hardest rammet, har vært til grundige legeundersøkelse, men uten at noe galt ble funnet. Han fikk beskjed om å kunne fortsette med idrett som før, men at han bør være aktsom i sterk varme, ettersom han har vært utsatt for det samme tidligere.
Huskeliste
Svein Nilsson har utarbeidet en huskeliste for løping i varmt vær:
Etter å ha fulgt løping på nært hold gjennom flere år, vil jeg for egen regning komme med en del tilføyelser/presiseringer:
Slutning
Som statistikken fra Oslo Maraton viser, skal vi ikke overdramatisere problemet. Men vi bør alle ha et åpent forhold til at det ”verste” kan skje. Hvis vi hadde hatt tilgang på værstatistikk, ville vi sikkert ha funnet at det skal gå svært mange år før vi vil oppleve så ekstreme forhold for løping på det tidspunkt som Lina Roindt blir arrangert (september). Men statistikk er statistikk.
Et lite tips til slutt. Jeg har personlig gjennomført flere løp med drikkebelte uten at jeg har følt meg ”tusjitt” av den grunn. De sekundene man taper på drikkinga, vil ofte være vel anvendte sekunder. I hvert fall i stedet for å gå tom…….
Tor Jarle Bolme
Kilder: Som bakgrunnsmateriale for denne artikkelen er i hovedsak brukt intervju med/artikler av Svein Nilsson, Norsk Idrettsmedisinsk Institutt.
PS: Denne artikkelen ble skrevet i 1992, men jeg tror at innholdet har sin berettigelse også den dag i dag. Mht Lina Roindt er det ingen som har hatt problemer med varme/luftfuktighet etter det omtalte løpet i 1991. Når det gjelder St.Olavsloppet har vi i løpet av 16 år gjennomført over 1.200 etapper. I år opplevde vi for første gang at en av våre måtte bryte en etappe. Sjøl om statistikken tilsier noe annet, kan vi risikere å oppleve de samme problemene allerede neste år!!!
Jeg setter pris på tilbakemeldinger/kommentarer til artikkelen. Spesielt hvor lenge før et løp man bør begynne å drikke, tror jeg det er ulike oppfatninger om. Bruk gjerne e-post: tbolme@mbotten.no
18.07.03. DS.