SOL-etterord

Når vi nye milepeler neste år ved å stille med damelag og 2 lag i eliteklassen neste år? Refleksjoner rundt dette og mye mer, kan du lese under.

SOL - etterord

Vi har lagt bak oss et vellykket St.Olavslopp, både mht topp og bredde. Fra å suge på karamellen etter den flotte seieren til 1. laget, er det tid for ettertanke eller oppsummering om man vil, samt gjøre seg noen refleksjoner.

TAKK OG TAKK

Nå, noen dager i ettertid, føler man mest på takknemmeligheten over at vi kom i mål med 109 løpere fordelt på 4 lag. Og i tillegg til den ordinære stafetten, var det flere barn som deltok i Mini-Olav. Men det er også mange andre å takke: Bl.a. de som er barnevakter, sjåfører som kjører mange mil for at utøverne skal få delta, supportere som bidrar med moralsk støtte ved sitt nærvær eller bidrar med drikke til løperne. I tillegg må vi også takke de som bidrar til at løperne kommer seg ut på etappene og blir plukket opp igjen etter endt etappe.

Og i strømmen av takksigelser må Havfruan nevnes. De er en venninnegjeng som har deltatt med eget lag i tre år. I år maktet de ikke det, og vi fikk forespørsel om de kunne få delta på vårt 4. lag, noe som passet oss utmerket, for vi hadde for få løpere til 4 lag og for mange til 3 lag. Dermed var det et særdeles viktig bidrag de 8 Havfruan bidro med. I tillegg til å fylle opp ledige etapper, bidro de også med høyt tempo, noe som flere av oss 3. lagsløpere fikk merke…

Vår målsetning er at alle som ønsker å løpe, skal få delta, og vår største utfordring er da å få antall løpere til å gå opp med antall lag. Vi må da ha en buffer av løpere som ennå ikke har meldt seg på…… I år er det 126 løpere som har vært innom listene våre, 9 av disse meldte forfall før vi satte opp de første lagoppstillingene og 8 etter at førsteutkastet var presentert på nett. Det må også tas i betraktning at vi etter at stafetten kom i gang, måtte fylle etter 3 etapper på 3. og 4. laget og 6 etapper på 2. laget. Da blir det hektisk telefonering, slik som det ble spesielt torsdagskvelden denne gang. Berømmer nok en gang de som på kort varsel stiller opp, og spesielt de som tar på seg ekstra oppgaver i forhold til opprinnelige planer. Lars Moholdt er et godt eksempel på det. Han løp første dagen en etappe for 4. laget etter at han tidligere på dagen hadde løpt på 1. laget, for at vi skulle få til fire komplette lag.

Historikk og folkehelse 
SOL ble arrangert første gang i 1988, da stilte vi med ett lag som bestod av 15 løpere, en tredje del av disse har faktisk deltatt hver gang siden (Edvin Bakken, Tor Jarle Bolme, Stein Ivar Børset, Ole Kristian Løset og Øystein Sæther). Allerede 2. året stilte vi med 2. lag, noe som vi har gjort 8 ganger. 3 lag har vi hatt 11 ganger og 4 lag 2 ganger. I gjennomsnitt har 62 løpere deltatt hvert år. Tror vi trygt kan si at vår deltagelse i SOL er et viktig bidrag til folkehelsa. Det er flere som har SOL som sin eneste konkurranseaktivitet. For disse og mange andre, er SOL et viktig mål å trene i mot.

Damelag???
Etter at vi observerte at 4. laget på Dag 3 bestod bare av damer, uten at det var gjort noe bevisst oppsett, ble det underveis mye snakk om at neste år, må vi prøve å stille et rent damelag. Det har vært mange positive kommentarer til det, og tror det vil motivere mange til ekstra trening. Hvis Havfruan er interessert i å bidra også neste år, er jeg ikke i tvil om at vi makter det. I år deltok 26 damer, og jeg tror ”nye” kandidater vil raskt melde seg.

2 lag i eliteklassen???
Nivået på de 4 lagene i eliteklassen er høgt, såpass høgt at andre lag kvier seg for å delta i klassen. De velger mosjonsklassen i stedet, der man kan ha løpere fra andre klubber på laget. Hvis vi ikke får flere lag til å delta i eliteklassen, kan den dø ut. Hvis vi skal få en oppgang, tror jeg at lag som oss og Namdal Løpeklubb må bryte den barrieren med å melde på to lag i eliteklassen.

Da hører jeg reaksjonen:- Det er ikke morsomt å komme nederst på resultatlista ett par timer etter de beste lagene. Til det er det å si, for løperne vil løpsopplevelsen være den samme om man løper i elite- eller i mosjonsklassen. Under løpet blir man plassert i samme startpulje som før og man konkurrerer underveis mot de samme lagene som tidligere.

Neste reaksjon blir antagelig: - Ja, men vi må da ha rent klubblag for å delta i eliteklassen?? Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket sjøl da jeg tok en sjekk. På 2. laget, slik som det opprinnelig var satt opp, var det bare 3 av 20 løpere som ikke var medlemmer av klubben. Så dette makter vi hvis vi vil!!! Og for øvrig, 2. laget hadde et snitt på 3,47 pr km, og det er ikke noe å skjemmes over.

Vi må prøve å bidra til at vi får ei ”avdeling 2” i eliteklassen, for det er et høyt nivå på de fire lagene som er der. Etter mitt syn, er det bare Sp.kl. Vidar her i landet som hadde hatt kapasitet til å slå oss av norske lag i år.

Løpsopplevelse 
Jeg nevnte løpsopplevelse ovenfor. Jeg håper de fleste hadde følelsen av å være med på en positiv løpsopplevelse. Men på siste halvdel av den siste dagen ble det nok store avstander mellom lagene for vårt 4. lag. Laget var ikke så mange sekunder bak skjema pr km, men når dagsetappen er over 94 km, blir det allikevel litt for mye bom. Vi ser i ettertid at laget burde ha startet i startpulje 1 siste dagen, da ville alle ha fått tatt en større del i SOL-opplevelsen med mye folk i vekslingene og et mer publikum langs langs løypa. Vi får prøve å være litt mer obs på dette neste år. For øvrig har det kommet signaler fra arrangøren om at det blir endringer mht startpuljene. Det har ingen hensikt å ha 3 startpuljer når det er bare knapt 20 lag som stiller i den siste startpulja.

Elitelaget 
Under avslutninga på Trollheimen Saga Hotell i fjor høst, presenterte jeg følgende ”slagord”:

FI HAVE A DREAM: Oss ska 2 sek ned......

Bakgrunnen var at skulle vi komme på høyde med Namdal, som vant i fjor, så måtte vi ned minimum så mye. Nå løp laget ned tida fra i fjor med nesten 20 minutter eller rundt 3,5 sek pr km. Ettersom dette i tillegg holdt til seier, så må man i aller høyeste grad si at målsetninga ble nådd

Det mest spesielle med årets eliteklasse, er at den har aldri vært så jevn som i år, fra oss og ned til Trångsvikens IF på fjerdeplass, var det bare 18min 20 sek eller 3,3 sek pr km. Og aldri har jeg opplevd at alle lagene etter innkomst viste en så klar innstilling til at dette skal vinnes neste år!!

Trångsvikens IF forbedret seg 45 minutter fra i fjor, og ser nå plutselig realismen i en mulig seier. Og som lagets bestemann, uttaler til Østersundpostens nettutgave: ”Det er bare å trene litt mer”.

Vårt utgangspunkt må være at vår prestasjon i år, ikke holder til seier neste neste år.

Jeg syntes det var en beundringsverdig holdning løperne viste foran siste dag, man gikk for dagsetappeseier. Man skulle ikke safe inn sammenlagtseieren, for ledelsen var ikke safe, sjøl om lokale media skrev: ”Det ble som ventet en klar seier til Rindals-Trolls herrelag i St. Olavsloppet. Som ventet, fordi laget ledet suverent foran den siste dagen.”

Godt at løperne hadde beina mer plantet på jorda, ledelsen foran siste dag var på 8 minutter, og det er ikke suveren ledelse når det gjenstår 94 km å løpe.

I år, måtte man i større grad enn tidligere år, holde seg til oppnådde resultater i våre uttakningsløp, ved fordeling av etappene. Det får vi ta som et positivt tegn, og håper at det sporer til ennå større oppslutning om våre uttakningsløp neste år.

Det ble innledningsvis mye takking, fra 1. lagets side må det også rettes en takk til Hedvig Bakken for massering og ”nålstikking” i muskulatur, som fikk mye juling i løpet av fire dager.

Og avslutningsvis, det er heller ikke å forakte at 3 Dagsetappeseire og totalseieren, til sammen innbrakte NOK 35.000,-!!!

Sosialt
Dette kunne det ha vært skrevet mye om, men nå trøtner skrivefingeren. For de som er med på hele turen blir det tid til mye sosialt samvær på ettermiddag/kveld. I tillegg var 40 stykker med på middag og medaljeutdeling på Egon etter innkomsten. Men dette når forhåpentligvis nye høyder når stafetten snur neste år med start i Trondheim og mål i Østersund. Erfaringsvis blir vi langt flere med de siste dagene da. Rekorden er fra 2007 (forrige gang stafetten hadde innkomst i Østersund). Da var vi 86 som overnattet i Åre og 56 til middag i Østersund!!!

Med SJL-hilsen

TJr Jarle

PS nr 1: Jeg sitter med sportsdelen av Adressa mandag 13.07.09. I konkurransen om største sportsbilde målt i bredde, får vi følgende rekkefølge: Gull: RT 520mm Sølv: Thor Hushovd 370mm Bronse: RBK 320mm Ja da, ja da, jeg er barnslig……

PS nr 2: VI TREFFES NESTE ÅR (Oss ska vårrå best og flest, og oss ska ha det gøtt)!!!!