Dommer på Norway Cup

Det er ikke bare lag fra hele landet, og utlandet, som samles på Norway Cup hvert år. Også fotballdommere fra både inn og utland samles på Ekebergsletta i uke 31 hvert år. En av dem er Øyvind Dalen, som i år deltok for 6. gang. Så hva får dommerne til å bruke en ferieuke på fotballdømming i Oslo?

- Det er først og fremst det sosiale. Det å treffe igjen dommerkolleger som du ikke har sett siden i fjor, men selvfølgelig også det at vi syns det er gøittj å dømme fotball.

Innmarsj før J17-finalen.
Innmarsj før J17-finalen.
En god del av trønderdommerne samlet
En god del av trønderdommerne samlet. Foto: Amalie Nyeng/TFDL.no

De aller fleste dommerne blir innkvartert på Holtet videregående skole som ligger bare ett steinkast fra Ekebergsletta. Vi treffes derfor mye mellom kampene og miljøet blant dommerne er meget godt. Stort sett latter og god stemning døgnet rundt, kan Øyvind fortelle.

- Mange dommere kommer tilbake år etter år og det er derfor en stor dommerfamilie fra alle landets fotballkretser som treffes igjen hvert år, samtidig som det alltids også fylles på med nye dommere og nye bekjentskaper.

Og til verdens største fotballturnering trengs det mange dommere, nærmere bestemt ca 400 dommere og rundt 70 dommerobservatører. Ca 100 av dommerne kommer fra utlandet. Blant annet Storbritannia, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Sveits for å nevne noen.
- Vi dømmer kamper i trioer med både utenlandske og norske dommere, noe som er mosomt og interessant.

Trøndelag Fotballkrets er en av de kretsene som kanskje stiller med flest dommere på turneringa, og i år var vi vel ca 25 Trønderdommere der. Noen godt erfarne, og noen helt ferske.

Så hva var høydepunktet på årets turnering?

- De aller fleste dommerne på turneringa håper på å få dømme en finale i A-sluttspillet, så høydepunktet i år var helt klart å få være assistentdommer på J17-finalen, sier Øyvind. Det var høyst uventet og overraskende at mitt navn ble lest opp på finaleutdelinga fredag kveld, men desto mer hyggelig. Kampen ble dømt av hoveddommer og 4. dommer fra Belgia, mens siste assistentdommer kom fra Oslo. Lykkeønskninger fra dommersjef i NFF Terje Hauge før finalekampen var også stas. 

Hva vil du si til andre som vurderer å begynne med fotballdømming?

- Det er bare å hive seg med. Fotballdømming er gøittj! De fleste begynner som klubbdommere og da blir det en del dømming alene, men etter hvert som man blir rekruttdommer og kretsdommer kommer man inn i et veldig sosialt og trivelig mljø. Masse trivelige turer på kamper her i kretsen og på turneringer som Norway Cup :)